Stil masculin – cravata
Un accesoriu precum cravata este greu de asortat din cauza numeroaselor imprimeuri existente de aceea, iata cateva “reguli” de asortare ale acestui item!
-Lungimea cravatei
Vârful cravatei nu ar trebui să treacă de talia pantalonilor și de curea. Cravata nu trebuie să fie, în niciun caz, mai scurtă decât centura și nici mai lungă, să ajungă până la fermoarul pantalonilor.
-Cravata sta lipita de gulerul camasii
Când va faceti nodul cravatei trebuie să aveti în vedere cât de strâns sau de larg va fi acesta. Cravata trebuie să urmeze linia gulerului, nu să atârne și nici să strângă cămașa în vreun fel.
Nodul trebuie să arate natural, perfect încadrat de colțurile gulerului, iar dacă este făcut corect, rezultatul ar trebui să fie armonios.
-Acul de cravata
Este util atunci când veti prinde cravata de cămașă. Dacă nu aveti ac de cravata, va puțeti folosi de gaica cravatei. Partea subțire trebuie introdusă în gaica aflată pe interiorul părții late a cravatei.
Regulile acului de cravata:
Nu este o mare filozofie cu acul de cravată, principalul lui rol este să țină cravata fix la locul ei! Însă trebuie să țineti cont de câteva lucruri!
1) Toate accesoriile care au componente metalice (ac de cravată, butoni, ceas, curea) trebuie să fie în aceeaşi nuanţă – argintie sau aurie.
2) Nu achiziționa niciodată seturi “complete” de butoni, cravata și clips, în acelasi model. Împreunarea acestui gen de elemente este greșită. Butonii, cravata și acul pentru cravata trebuie să spuna o poveste, fiecare reprezentând un personaj.
3) Poziționarea acestui accesoriu se face în zona superioara a cravatei (între nasturii 3-4 ai cămășii), sub nicio forma nu se așează în partea inferioara a cravatei, poziționând în partea inferioară acul se poate crea o buclă a cravatei inestetica.
-Asortarea cravatei
-La o cămașă cu dungi se poartă o cravată într-o singură culoare și viceversa însă pe lângă combinațiile cravata uni+cămașă cu imprimeu și cravata cu imprimeu+cămașa uni, se pot combina și imprimeuri între ele cu condiția ca acestea să fie de dimensiuni diferite; de exemplu dacă dungile de pe cămașă sunt mai mici sau mai mari decât cele de pe cravata este în regulă.
Dacă ținuta cuprinde mai multe culori, aveti grijă ca una dintre nuanțele cravatei să se asorteze cu hainele dumneavoastra.
-În codul ținutei business, există trei nuanțe cu care nu puteți da gres în purtarea cravatei. Acestea sunt negru, albastru și gri. Evitati cravatele în culori țipătoare .
-Pentru ținutele nonconformiste se acceptă și cravatele cu diverse desene sau modele, însă hainele cu care acestea pot fi combinate au o arie destul de restrânsă.